Listeler

Dinleyerek Arapça – Sesli Kitap Linkleri الكتب المسموعة

Bir anlatıcının, bir kitabı, kitabın akışına uygun olarak seslendirdiği bir formata sahip olan sesli kitaplar, ilk olarak, görme engellilerin kitaplarla buluşturulması niyetiyle oluşturulmuşken günümüzde birçok insanın başvurduğu bir kaynak haline gelmiştir. Yakın zamanda sesli kitap sektörü, üretim amaçlarının ötesinde bir görev üstlenerek yeniden canlanmış, birkaç işi aynı anda yapmak zorunda olan yahut yanında kitap taşımak istemeyen, taşısa da açıp okuma fırsatı olmayan günümüzün meşgul insanına, kütüphaneleri bir fısıltı ağırlığınca yanında gezdirme ve okuma imkânı sunmuştur. Sesli kitap uygulamalarına yahut YouTube’da bu gayeyle kurulmuş kanallara gelen yorumlar, sesli kitap dinleyicilerinin çok farklı niteliklere sahip olduğunu gösteriyor. Artık araba kullanırken, toplu taşımada, sabah yürüyüşünde, yemek yahut ütü yaparken dünya klasiklerini de okuyabiliyor, dinleyebiliyoruz.

İslâmi camianın hafızasında, sesli kurgu dinlemeye bant tiyatrolarından bir aşinalık olsa da, radyonun yerini görsel iletişim araçlarının aldığı kuşaklarda bu durum sekteye uğradı. Zamanını verimli kullanmak bir Müslüman hasletidir diyerek sesli kitaplar dünyasına bir kapı açmaya niyetlendik.

Daha önce, dinleyerek dil öğrenmenin ve dile bu şekilde aşinalık kazanmanın önemini göz önünde bulundurarak hazırlamış olduğumuz “İzleyerek Arapça- Arapça İzleme Link Listesi” sizler tarafından da büyük ilgi ile karşılanmış, biz de sizden aldığımız dönüşler ile istifadenize vesile olmanın mutluluğunu yaşamıştık. Şimdi de gerek dinlemelerini farklı bir şekilde yapmak isteyenler, gerekse orijinali Arapça olan veya Arapça’ya tercüme edilmiş önemli eserleri okumak isteyen ama okuyamayan/vakit bulamayan ya da okurken okunuşlarını takip etmek isteyenler için “Arapça Sesli Kitap Listesi” oluşturduk.  Bu listeyi oluştururken belli başlı eserleri listeye dâhil etmeye, içeriği çeşitli tutmaya ve en kaliteli ses kayıtlarını bulmaya gayret ettik. İnşallah sizler de müstefid olursunuz.

Allah ilmimizi arttırsın ve onu hayırda kullanabilmeyi nasip etsin. Gayret bizden, tevfik yüce Allah’tan.

*Bu listenin oluşturulması fikrini verip ciddi bir çaba gösteren Muzaffer Enes Topaloğlu’na, düzenlemesini yapan Meryem Akıncı’ya ve katkıda bulunan Merve Kıran, Humda Mirzen Kahraman, Abdullah Bardakçı ve Zeki Nacar’a teşekkür ederiz.

**Faydalı bulduğu linkleri bizlerle paylaşıp bu yazıya eklememizi isteyenler isifkulubu@sehir.edu.tr adresine linkleri mail yoluyla gönderebilirler.

Klasikler:

Yabancı Romanlar

Orjinali Arapça Olan Romanlar:

Hikayeler:

  • جحا الضاحك المضحك، عباس محمود العقاد – Cuhâ ed-dâhiki’l-mudhik, Abbas Mahmud Akkâd
    (Bu eserinde Araplar’ın Nasreddin Hoca’sı durumunda olan Cuhâ’yı ele almakta ve gülmenin felsefesini yapmaktadır.) https://www.youtube.com/watch?v=N6YXm2kiZzo

Dini/ İlmi Kitaplar:

Uygulamalar:

  • Arapça Sesli Kitap Uygulaması (Ücretli Üyelik var ancak ilk kısımları ücretsiz dinlenebiliyor) – http://www.iqraaly.com/
  • Arapça sesli kitap uygulaması (içerisinde ücretli ve ücretsiz kitaplar var. Dünya klasikleri olmasa da büyük Arap yazarların çoğu kitabı ücretsiz bir şekilde okunup dinlenebilir) https://rufoof.com/

3 yorum

Yorum bırakın