sehirisifkulubu.com olarak İstanbul’da bulunan ve İslami anlamda eğitim veren kurum ve kuruluşları derleyen bir yazı serisi başlatıyoruz. Seriye kurucu vakfımız olan BİSAV’ın tanıtım yazısıyla bismillah diyoruz.
Bilim ve Sanat Vakfı, ilmî çalışmalarına devam eden tüm talebeler için bulunmaz bir hazine. İstanbul’un Fatih ilçesinde, Vefa Semti’nde yer alan BİSAV, 1986 yılında Mustafa Özel, Murat Ülker ve Fikri Gökbörü Kançal tarafından kurulmuş. İstanbul Şehir Üniversitesi’nin de kurucu vakfı olan BİSAV, Türkiye’deki genç dimağların düşüncelerini özgürce paylaşabilecekleri ve eğitim alabilecekleri bir mekân olarak en eskilerden.
Alanında uzman onlarca değerli ilim insanını deyim yerindeyse “tezgâhından geçiren” BİSAV, şu anda da çalışmalarına ilk günkü gibi devam ediyor. Disiplinler arası çalışmalara oldukça önem veren kurum, çeşitli yayınları ve araştırma merkezleri ile İstanbul’da yaşayan lisans seviyesindeki ve lisansüstü öğrenciler için çeşitli hizmetler sunuyor.
Dört adet araştırma merkezini bünyesinde barındırıyor Bilim ve Sanat Vakfı. Bunlar sırasıyla Medeniyet Araştırmaları Merkezi (MAM), Türkiye Araştırmaları Merkezi (TAM), Küresel Araştırmalar Merkezi (KAM) ve Sanat Araştırmaları Merkezi (SAM)’dır. MAM bünyesinde düşüncenin tarihini antik Yunan, Çin ve Hint gibi havzalardan günümüzdeki CERN’e kadar izleyen bir muhteva ele alınıyor. TAM’da ise topraklarımızın tarihi, gerçekleri, aldatmacaları inceleniyor. KAM’da gittikçe küçülen dünyanın realitesi ele alınırken SAM, tüm bu “ciddi” işlerin ardında insanın iç âlemini ilgilendiren güzelliğin ve bu kavramın çeşitli bağlamlarda inşa edilmesinin incelendiği bir yer. Bu merkezlerin istikrarlı bir biçimde aylık ve haftalık yaptığı programlara herkes katılabiliyor. Tüm bunların dışında BİSAV, bahar ve güz dönemi olmak üzere iki ayrı dönemde yirmiden fazla seminer serisiyle her sene kapılarını yüzlerce öğrenciye açıyor. Kademe programıyla yaklaşık kırk hafta süren dünya tarihi ve düşünce tarihi seminerlerini talep edenlere sunuyor.
BİSAV’ın mezkûr etkinlikler dışında çıkarttığı yayınları da çok çeşitli ve faydalı. Her şeyden önce düzenli yayınladığı Bülten’i ile Bilim ve Sanat Vakfı’nda yapılan faaliyetlerin havadisini 1990 yılından beri duyuruyor. Dîvan Disiplinlerarası Çalışmalar Dergisi 1996’dan beri senede iki kez olmak üzere farklı alanları bir araya getiren ciddi akademik çalışmaları sunuyor. Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi (TALİD) ise belli bir disiplin hakkında Türkiye’de yapılan çalışmalar, literatür çalışmaları ve Türkiye’de üretilen perspektifleri ele alıyor. Bu güne kadar sosyoloji, eğitim, sanat ve İslami İlimler gibi alanlarda çıkan dergi hâlâ sayılarını istikrarlı bir biçimde çıkarıyor. Bir başka yayın Hayal Perdesi isimli dergi. Dergi 2001’den bu yana BİSAV bünyesinde sinemayla ilgili fikirleri hem nazarî hem de pratik açıdan ele alıyor ve konuyla ilgilenenlere kolayca erişilebilir bir platform sağlıyor. BİSAV’ın Notlar adıyla çıkardığı yayınında ise Vakıf’ta yapılan tartışmalı toplantıların, konferans, seminer vb. etkinliklerin bant çözümleri yayınlanıyor. Tüm bunların dışında BİSAV, Klasik ve Küre isimli iki yayının da kurucusu.
Velhasıl, İstanbul’da yaşayıp sosyal bilimlerle ilgilenen her yaştan insanın rahatlıkla faydalanabileceği, kendini geliştirebileceği ve fikir üretebileceği bir vakıf Bilim ve Sanat Vakfı.
İletişim:
Adres: Vefa Cad. No:41 34134 Fatih/İSTANBUL
Telefon: +90 212 528 22 22
E-Posta: bilgi@bisav.org.tr
Site: https://www.bisav.org.tr/
*Yazı için İbrahim Ethem Erdoğdu’ya teşekkür ederiz.