Otuz üç yıllık özverili bir çalışmanın ürünü olan ve sayısız ilim insanının faydalandığı Diyanet İslâm Ansiklopedisi’nin daha işlevsel yeni sitesi test yayınına başladı.
https://islamansiklopedisi.org.tr/ adresinden girilebilen site önceki haline göre çok daha işlevsel hale getirilmiş. Görsel açıdan zenginleştirilip, maddeler arası bağlantıların gösterilmesi ve madde yazarları biyografileriyle daha kullanışlı bir hal almış.
Artık bir “Elektronik Ansiklopedi” haline gelen DİA’ın yeni formatı hakkındaki sitedeki bilgilendirme yazısını buraya alıntılıyoruz:
TDV İslâm Ansiklopedisi‘nin internet ortamında yayımlandığı web sayfasının hem tasarım ve görsellik hem de fonksiyonellik açısından geliştirilmesi ve aşama aşama tam anlamıyla bir elektronik ansiklopedi haline getirilmesi amacıyla iki yıldır yürütülen çalışmaların birinci aşaması tamamlanmış ve TDV İslâm Ansiklopedisi yeni yüzüyle https://islamansiklopedisi.org.tr/ adresinden yayına başlamıştır. Böylece TDV İslâm Ansiklopedisi‘nin hem daha geniş bir kullanıcı kitlesi tarafından daha verimli bir şekilde kullanılabilmesi hem de kapsadığı konu ve alanlardaki ilmî gelişmeleri ve ihtiyaçları takip ederek kolayca güncellenebilmesi hedeflenmiştir.
Yeni elektronik ansiklopedinin en belirgin özelliği, maddelerin matbu ansiklopedideki cilt ve sayfa esasına göre değil de müstakil web sayfası anlayışı ile yeniden tasarlanmasıdır. Bu yeni yapıda TDV İslâm Ansiklopedisi‘nin her bir maddesi kendisine özgü bir erişim adresine sahiptir. Böylece hem arama motorları üzerinden ansiklopedi içeriğine ulaşmak hem de herhangi bir maddeyi elektronik ortamda paylaşmak ya da bir maddeye atıfta bulunmak çok daha kolay olacaktır.
TDV İslâm Ansiklopedisi‘nin birinci aşaması tamamlanmış olan yeni elektronik tasarımında, her madde sayfasında aynı konuyla ilgili maddelere ulaşma imkânı veren “ilişkili maddeler” listesi, matbu ansiklopedideki görsel malzemenin (minyatür, fotoğraf, resim, harita, çizim, tablo vb.) dijitalleştirilerek madde sayfalarına aktarılması, birden fazla yazımlı (bölümlü) maddeleri okurken maddenin farklı yazımları arasında dolaşma imkânı veren ön izleme tasarımı, tematik dosyalar, madde müelliflerinin özgeçmişlerine ve yazdıkları maddelerin listesine ulaşma imkânı veren biyografi sayfaları gibi daha pek çok yeni özellikle karşılaşabilirsiniz.
Elektronik ansiklopedi çalışmalarının ikinci aşamasında ise mobil cihazlara uyumlu web tasarımının tamamlanması, görsel malzemenin nitelik ve çeşitlilik açısından geliştirilmesi ve güncellenmesi, madde başlıklarının Türkçe ve Arapça adlarının seslendirilmesi, Kur’an sûreleri ve mûsiki makamları gibi maddelere ses dosyaları eklenmesi, arama özelliklerinin geliştirilmesi gibi pek çok yeniliğin gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir.
TDV İslâm Ansiklopedisi‘ne yeni maddelerin ilâve edilmesi ve gerek duyulan maddelerin güncellenmesi, yani ikinci edisyon çalışmaları da elektronik ansiklopedi bünyesinde yürütülecektir.