İslami İlimler Merkezleri

İLAM – Hüdayi Halkaları Programı

Lisans düzeyinde İslami ilimler eğitimi veren kurumlar hakkındaki serimizde bu yazımız İLAM hakkında. Buyrunuz:

 

Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı tarafından 1994’te kurulan İlmi Araştırmalar Merkezi (İLAM), İslami İlimler ve İlahiyat fakültelerinde okuyup kendisini bu yönde geliştirmek isteyen lisans ve lisansüstü erkek öğrencilere yönelik eğitim veren Üsküdar, Küçük Çamlıca merkezli ilmi bir kurumdur. İlahiyat fakültelerinde okuyan öğrencilerin üniversitede aldıkları eğitimin yanında, onlara çeşitli ilmi programlarla destek sağlamayı amaç edinen İLAM, öğrencilerin akademik yetkinliğini desteklemekle birlikte çeşitli faaliyetler düzenleyerek aynı zamanda sosyal ve sorumluluk sahibi bireyler yetiştirmeyi hedeflemektedir.

hudayi_vakfi_logo

Hazırlıkla birlikte dört yıllık bir ilmi süreci hem ilköğretim hem de ikinci öğretimdeki öğrencilere sunan İLAM’ın Hüdayi İlahiyat Halkaları Programında, hazırlık dönemi boyunca öğrencilerin öncelikle Arapçada yetkinlik kazanmasını sağlamak amacıyla sarf ve nahiv alanında çeşitli metinler okutulmaktadır. Bu süreçte başarılı olan öğrenciler, yazın Arapça eğitimi için yurtdışına gönderilmektedir. Öğrencinin üniversitede yapılan hazırlık sınavını geçmesi veya üniversite öncesi Arapçaya önem vererek kendini geliştirmiş olması durumunda, hocalar tarafından mülakata tabi tutularak yeterli bulunması halinde programın ikinci yılından başlama imkânına sahiptir. Hazırlık dönemi sonrasında ise fıkıh, hadis usulü gibi temel İslami derslerin başlıca klasik kitapları okutulmaktadır. Programın esasını teşkil eden derslerin tamamı hafta içi olduğundan dolayı öğrenciler dört yıl boyunca aynı zamanda diğer kurumlardan da destek alma imkânını elinde bulundurmaktadır. Tüm bu süreç içerisinde öğrencilerin talebi doğrultusunda ihtisas grupları oluşturulmakta ve bu gruplarda ihtisasa yönelik Türkçe ve Arapça çeşitli kitaplar ve alanla ilgili tez okumaları yapılmakta, imkân halinde tez sahibi ile tezin müzakeresi yapılmaktadır. Ayrıca, alanında yetkin kişiler tarafından yıl boyunca pek çok konferans düzenlenerek öğrencinin istifadesine sunulmaktadır.

Bunlara ilaveten yine öğrencilerin talebi doğrultusunda pek çok ilmi şahsiyetle sohbet yapma ve Farsça eğitimi alma gibi çok yönlü derslere katılma imkânı da bulunmaktadır. Aynı zamanda, dört yıllık Hüdayi İlahiyat Halkaları Programı’nı bitiren öğrenciler 4. sınıfta İLAM tarafından araştırmacı adayı olarak alınmakta, dil kursu gibi çeşitli imkânlar bu öğrencilere sunulmaktadır. Öğrenciler üniversiteyi bitirdiklerinde ise arzu etmeleri halinde İLAM araştırma görevlisi olmak için başvuru yapabilmekte, kabul alması durumunda ise kendisine oda ve burs gibi çeşitli imkânlar sağlanmaktadır. Lisans programına katılan öğrencilere barınma ve yemek imkânı sağlayan Hüdayi İlahiyat Halkaları Programı, aynı zamanda üniversitede belli bir ortalamanın üstünde başarı elde eden tüm öğrencilere başarı bursu imkânı sağlamaktadır. Bunların yanında, dönem içinde futbol, gezi ve yüzme gibi faaliyetler düzenlemekle birlikte öğrencilerin talebine binaen dönem aralarında yurtiçi seyahatler düzenlenmekte, bu seyahatlerde hem öğrencilere bir tatil fırsatı sunulmakta hem de teberrüken bazı risale ve kitap okumaları yapılıp okunan bu kitapların müzakereleri yapılmaktadır.

Bunlardan tamamen bağımsız olan ve müstakil bir eğitim sistemi olarak inşa edilmiş İLAM Akademi Programı ise açık öğretim ilahiyat fakültesine kaydolan öğrencilere 4 yıl boyunca hafta içi İslami eğitim fırsatı sunmaktadır. Ancak bu programa dâhil olmak isteyen öğrencilerden belli bir ücret talep edilmektedir. Ayrıca, buradaki öğrenciler ikinci yılın sonunda İLİTAM sınavlarına girerek örgün sisteme dâhil olma imkânına da sahiptirler.

İLAM TV:
İLAM’ın, öğretim ve irşad  faaliyetlerine yönelik video kayıtlarını koymakta olduğu “İLAM TV” adında bir sitesi de bulunmaktadır. Kendisini “Kur’an ve Sünnet Yolunda İslami Video Sitesi” olarak tanımlayan sitede, alanında mütehassıs pek çok kıymetli hocanın sohbet, ta’lim, soru-cevap, ders, sempozyum ve konferans nevinden videoları yer almaktadır. Videolar akaid, tefsir, hadis, fıkıh gibi İslami ilimlere; Arapça, Farsça, Osmanlıca gibi lügat derslerine; İslami şuur ve bilincin kazanılmasına yönelik irşad sohbetlerine dair pek çok kayıt  içermektedir. İlam Tv, bilhassa canlı olarak hocalara ulaşma imkanı bulamayan kardeşlerimize, bulundukları yerden video izlemek suretiyle ilim ve irfanlarını artırmaları adına hayli zengin bir içerik sunmaktadır.

Sitenin linki: http://ilamtv.com/

Hüdayi İlahiyat Halkaları Programı İçin:

http://www.islamveihsan.com/tag/hudayi-ilahiyat-halkalari

http://hudayivakfi.org/ogrenci-yurtlari.html

İLAM Akademi Programı İçin:

http://ilam.org.tr/

 

*Yazı için Nusret Aydın‘a teşekkür ederiz.

Yorum bırakın