Gezi Yazısı

Hicaz’ın Gül ve Meyve Bahçesi: Taif

Şehir İslami İlimler öğrencisi Nur Tanrıbuyurdu, Taif’e dâir notlarını bizlerle paylaştı.

Arabistan’ın büyük şehirlerinden biri olan Taif, İslam medeniyeti için önem arz eden tarihi zengikliklere sahip. Mekke’nin güneydoğusunda bulunan şehir 1800 metre yüksekliğiyle Arabistan’ın diğer şehirlerine nazaran serin ve yağışlı iklim özellikleri gösterir. Bu sebeple Arap yarımadasında sayfiye mekânı olarak tercih edilen Taif, özellikle Mekke’deki Arapların eski zamanlardan beri yazlık ev edinme konusunda gözdesidir. Ayrıca, meyve ve gül bahçeleriyle meşhur olan şehirde dünyanın en ünlü gül kokuları üretilir. Tanıtabileceğim bazı tarihi mekânlarına gelecek olursak:

Hz. Ali Mescidi

IMG-20180302-WA0001

Osmanlı’nın son dönemlerinde inşa edilen bu yapıya Hz. Ali Mescidi denmesinin sebebi olarak burada Hz. Ali’nin namaz kıldığı rivayet edilse de Suudiler kaynaklarda böyle bir bilginin yer almadığını belirtirler. Kayalık tepelerin arasında bulunan ve hoş bir manzaraya münazır olan bu Osmanlı mimarisi bana göre Taif’te görülmeye değer yerler arasında bulunuyor.

Addas Mescidi

IMG-20180301-WA0022

Burada görülen bahçe, Peygamberimiz’in (s.a.v) Taif’te taşlandıktan sonra dinlenmek üzere sığındığı ve onu gören Addas isminde bir Hristiyan kölenin ona üzüm ikram ettiği bahçedir. O zaman üzüm bağları olan bu bahçede, günümüzde onun yerine farklı sebzeler yetiştiriliyor. Peygamberimizle Addas’ın karşılaşması ve Addas’ın müslüman olması olaylarının hatırası olarak bu bahçeye inşa edilen mescide de Addas Mescidi deniliyor. Çok büyük olmayan bu mescitte bahçede çalışan insanlarla cemaat olup vakit namazlarınızı kılabilirsiniz.

İbn Abbas Mescidi

IMG-20180301-WA0008

Osmanlının son dönemlerine ait olan bu mescidin, Abdullah b. Abbas’ın Taif’e yerleşmek üzere geldiğinde inşa ettiği mescitin kalıntıları üzerine kurulduğu tahmin ediliyor. Tarih kokan bu mescit Abdullah b. Abbas’ın hatırasını günümüze ulaştırmasıyla Taif’teki en nadide mescitlerden birisi diyebilirim.

Beni Saad

IMG-20180228-WA0005

Hz. Halime’nin kabilesinin köyü olan Beni Saad Köyü’nde hâlihazırda da yerleşim mevcut. Şehir merkezine biraz uzak olsa da bence görülmesi gereken yerlerin başında geliyor, çünkü Peygamberimiz’in (s.a.v) çocukluğunun geçtiği yer olması ve doğallığını koruyor olması ile bambaşka bir manevi hava barındırıyor.

IMG-20180302-WA0002

Fotoğraftaki yerin, (mekansal olarak) Hz. Halime’nin evi olduğu belirtiliyor. Buraya bir mescit inşa edilmek istense de söylenenlere göre köyde yaşayan insanlar, buraya olan ilginin artmasını ve insanların sıklıkla ziyarete gelmesini istememişler, Suud yönetimi de köylülerin taleplerini göz ardı etmemiş. Aynı sebepten dolayı ulaşımın kolaylaşması için yol çalışmaları bir süre yapılmamış olsa da günümüzde yapılmış durumda.

Tarihi Ukaz Panayırı

Arap yarımadasının köklü tarihini yansıtan panayırlardan en büyüğü olan Ukaz Panayırı, kaynaklarda belirtildiğine göre zilkade ayının 1’i ile 20’si arasında Taif’te düzenlenir, hac için gelen kervanlar önce burada toplanırdı. Cahiliye dönemine kadar uzanan bu panayırda kabileler kendilerini tanıtır ve başta şiir yarışmaları olmak üzere çeşitli kültürel faaliyetler gerçekleşirdi. Suudi yetkililer bu köklü geleneği yaşatmak için her sene aynı tarihte bu panayırın bir canlandırmasını yapıyorlar. Yirmi gün süren bu panayırda Araplar’ın kültürel birikimini yansıtan el yazması eserler ve sanatsal ürünler bulabilirsiniz ve eski kervanları sembolize eden kervan yürüyüşüne şahit olabilirsiniz. Size tarihte yolculuk imkânı sunan Ukaz Panayırı’ndan bazı görseller:

IMG-20180301-WA0011IMG-20180301-WA0010

Nur Tanrıbuyurdu

 

 

 

  1. Merhabalar,
    Çok güzel bir paylaşım.
    Beni Saad Köyü ve Taif Güllerine dair mümkünse biraz daha fotoğraf eklenebilir mi? acaba
    Teşekkürler.

    Beğen

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: