Genel Mülakat

NASA’da Tesettürlü Bir Mühendis: Aynur Abdurazik

2019 İSİF Amerika yaz programı vesilesiyle Washington’da bulunan arkadaşlarımızdan Hümda Mirzen Kahraman’ın gerçekleştirdiği mülakatı ilginize sunuyoruz.

2019 İSİF Amerika yaz programı vesilesiyle Diyanet Center of America çevresinde Amerikalı birçok Müslümanla tanışma fırsatımız oldu. Diyanet Center, çevrede Türk camisi olarak tanınsa da çok kültürlü bir cemaati var. Bu cemaatten pek çok kişiyle tanışma fırsatı bulduk. Bunlardan biri de Doğu Türkistanlı Aynur ablamızdı.

Kendisiyle tanışmak bizim için heyecan verici bir hadiseydi. Aynur Abdurazik, giyimi kuşamı gösterişten uzak, tesettürüyle örnek alabileceğimiz Müslüman bir hanım. Ayrıca, hâlihazırda hafızlığını bitirmek üzere olan bir NASA mühendisi. Amerika’da geçirdiğimiz iki ayda baskın Amerikan kültürü karşısında Müslüman aile yapısının korunmasının ne kadar zor olduğunu ve bunun bile başlı başına takdire şayan bir iş olduğunu gözlemledik. Bunun yanı sıra Aynur ablamız, İslam’ın gereklerinden taviz vermeden, beş vakit namazı olabildiğince ailesiyle birlikte cami cemaatiyle kılmaya özen gösteren, çocuklarını da hafız olarak yetiştirmiş biri.

Kendisiyle sohbetlerimiz esnasında mekânın ve şartların kişinin önünde bir engel oluşturmadığını fark ettik. Çünkü söylediğimiz gibi, Aynur abla bir Uygur Türkü. Yani her zaman hayatın gülen yüzüyle karşılaşmış biri değil. Hal böyle olunca kendisiyle bir röportaj yapmak istedik. İşinin ehli Müslümanlarla her an karşılaşma imkânına sahip olsak da, NASA’da tesettürlü Müslüman bir bilim insanı olarak Aynur Abdurazik belki çevremizde çok sık rastlayamadığımız bir örnek oldu bizim için. Biz de kendisini biraz daha yakından tanımak istedik ve bir mülakat yaptık.

Kendinizi kısaca tanıtır mısınız? Amerika’ya geliş hikâyeniz, mesleğiniz ve günlük rutinlerinizden bahseder misiniz?

Adım Aynur Abdurazik, Uygur Türküyüm. Amerika’ya George Mason Üniversitesi’nde Yazılım Mühendisliği Yüksek Lisans programı için öğrenci olarak geldim. Buraya gelmeden önce “Beijing University of Posts and Telecommunications” Bilgisayar Mühendisliği bölümünde lisans eğitimimi tamamladım ve bir süre Urumçi’de yazılım mühendisi olarak çalıştım.

Yüksek lisans programımı tamamladıktan sonra aynı üniversitedeki Bilgisayar Bilimleri Doktora programında eğitimime devam ettim. Doktora öğrencisiyken evlendim ve iki çocuğum oldu. Birçok şeyde olduğu gibi çalışma hayatıyla aile hayatını bir arada götürmenin de artıları ve eksileri var. Çalışmalarımı Allah-u Teâlâ’nın lütfu ve ailemin desteği ile bitirebildim elhamdülillah.

Hâlihazırda Greenbelt, Maryland’deki NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nde kıdemli yazılım mühendisi olarak çalışıyorum. Ekip üyelerimle, okyanus araştırması için uzaktan algılama verilerini işlemek, analiz etmek ve görselleştirmek için bir yazılım geliştirdik, onu zenginleştirmek ve devamını sağlamakla meşgulüz.

Erken kalkıp etraf sakinken ve zihnim açıkken Kur’ân ezberimi yapmaya çalışıyorum. Ardından hafta içinde işe gidiyorum. İşten sonra ailemle zaman geçiriyorum. Akşam yemeğimizi birlikte pişirip yemeye ve her gün mescitte namaz kılmaya çalışıyoruz. Haftalık Kuran dersim var ve her gün ev ödevim oluyor. Ailevi sorumluluklarımı tamamladıktan sonra, Kuran ödevim üzerinde çalışıyorum ve ilgilendiğim konular hakkında biraz okuma yapıyorum. Ayrıca aktif kalmak, daha sağlıklı ve güçlü hale gelmek için günlük yürüyüşlerimi yapıyorum.

NASA çalışanları Müslümanlara karşı önyargılı davranıyor mu? Eğer davranıyorlarsa size karşı tutumları çalışmalarınızı etkiliyor mu?

NASA’nın, Müslümanlar da dâhil olmak üzere, tacizin her türlüsünü yasaklayan politika ve prosedürleri vardır. Çalışmalarım bugüne kadar hiçbir önyargıdan etkilenmedi elhamdülillah.

Müslümanlığınızdan dolayı yaptığınız ilmi çalışmalara tereddütlü yaklaşanlar oluyor mu?

Hayır. Dini unsur taşımayan teknik bir işim var.

Hem NASA’da çalışıyor hem de hafızlığınızı yapıyorsunuz. Hafızlık süreci başlı başına zor ve vakit alan bir iş. Vakit darlığından şikâyet eden gençlerimize önerileriniz var mı? Zamanı nasıl kullanıyorsunuz?

Her şeyden önce, neden Kur’ân’ı incelemek ve ezberlemek istediğimizi düşünmemiz gerekir. Bu, Allah’ın kitabı. Üzerinde çalışılması ve ezberlenmesi gereken en önemli kitap. Allah bizimle Kur’an üzerinden konuşur, bize Kur’an’da yaşamın amacını anlatır, kalbimizin çeşitli hallerine hitap eder, tüm sorunlarımıza çözümler sunar ve sonsuz, mutlu bir yaşamı vaat eder. Ruhumuzun gerçek mutluluğunun, okuduğumuz Kur’ân miktarıyla orantılı olduğu söylenir.

Kuran’ı ezberlemek ve incelemek için günlük bir rutin geliştirmek ve onu alışkanlık haline getirmek önemlidir. Bir şey alışkanlığınız olduğunda, bunun için otomatik olarak zamanınız olur. Örneğin, sabahları ve geceleri dişlerinizi otomatik olarak fırçalarsınız ve gün boyu yorgun veya meşgul olsanız bile, asla bunu aksatmazsınız. Kuran’ı okumayı ve ezberlemeyi de böyle bir alışkanlık haline getirdiğinizde, her koşulda bunun için zaman bulacaksınız. Her zaman ne olursa olsun yaptığınız şeyleri düşünün. Kur’ân için de bu şekilde yeni bir alışkanlık geliştirebilirsiniz.

NASA’nın Müslümanlarla olan ilişkisi Obama zamanında yapılan bir haberin konusu olmuş. Eski başkanın, NASA’nın İslam dünyasıyla iletişime geçmesi, daha çok Müslümanı istihdam etmesi ve Müslüman bilim adamlarının tarih, bilim ve teknolojiye katkılarının öneminin hatırlatılması için, zamanının NASA yöneticisi Charles Bolden’dan istekte bulunduğu yönünde bir haberden bahsediyorum. Bunun yanı sıra, bildiğimiz kadarıyla, etnik çeşitliliği sağlamak adına Amerika’da bazı kurumlar belli sayıda Müslüman ya da Yahudi çalıştırmak zorundalar. NASA da bu kurumlara dâhil mi? NASA’ya alımınız nasıl oldu, ne gibi şartlar arıyorlar, Müslüman kontenjanı gibi bir şey var mı?

İnternette ilan edilen bir iş kadrosu için başvurdum. Bir iş pozisyonu için işe alınan kişi tarafından yerine getirilmesi gereken belli sorumluluklar vardır. İşe alma makamı, başvuranların pozisyona uygun olup olmadıklarını taramak için onların kimlik bilgilerine (sicillerine) ve niteliklerine bakacaktır. Sicilden kasıt genellikle üniversite dereceleriniz veya mesleki sertifikalarınızdır. Aranan nitelikler ise iş tecrübeniz ve muvaffakiyetlerinizdir. Bir başvuru sahibi iş için nitelikli kabul edilirse, ardından bir mülakat olur. Etnik çeşitlilik iş yerlerinde oldukça teşvik edilir, ancak nitelikler çeşitlilikten önce gelir. “Müslüman kontenjanı” diye bir şey duymadım, ancak NASA’nın işe alma ve karar vermede adalet ve eşitliği sağlamayı amaçlayan “çeşitlilik ve katılım” ve “eşit istihdam fırsatı” gibi politikaları var. Bunlar iş için uygun olan herkes içindir.

Bize vakit ayırdığınız için teşekkür ederiz.

Rica ederim.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: