İslami İlimler Merkezleri

İVEM – İnsan Vakfı Eğitim Merkezi

Lisans düzeyinde İslami İlimler eğitimi veren kurumlar serimize İVEM – İnsan Vakfı Eğitim Merkezi ile devam ediyoruz.

 

İMHİnsan ve Medeniyet Hareketi’nin kendi bünyesinde barındırmak üzere 1992 yılında kurduğu ilk kurum olan İnsan Vakfı, sosyal sorumluluk ve yardım projelerine ilaveten hareketin eğitim akademisi olarak İVEM – İnsan Vakfı Eğitim Merkezi adıyla çalışmakta, sahada faaliyet gösteren bütün İMH kurumlarına, İslami ilimlerden sosyal bilimlere, dil bilimlerinden eğitim bilimlerine kadar nitelikli insan yetiştirmek amacıyla eğitim dökümanları üretmektedir. İVEM bünyesinde geliştirilmiş ve STK’da uygulanabilecek olan bu eğitim müfredatları 15 ayrı başlık altında toplanmaktadır: Eğitimci Formasyon Programıinsan vakfı, Yönetici Formasyon Programı, Yurt Yöneticisi Yetiştirme Programı, Aile Formasyon Programı, Abi-Abla Geliştirme Programı, Eğitime Destek Programı Ortaokul, Lise ve Üniversite, İlahiyat Destek Programı, Ev Grup Okumaları, Aşamalı Seminerler Programı, Yaz Okulu Etkinlikleri, Genel Sohbet Kılavuzu, Özel Halka Sohbet Kılavuzu ve Eğitim Kürsüleri.  Ayrıca Toplumsal Değişim Enstitüsü ile İVEM, üniversite işlevi de görmektedir. İnsan Vakfı aynı zamanda, üniversite öğrencilerine yurt ve burs imkanı sağlamaktadır.

Alanında tanınmış hocaların katkıları ve deneyimleriyle devam eden eğitim kürsüleri Şerafeddin Kalay ile fıkıh, Talha Hakan Alp ile tefsir, Ömer Faruk Taşdelen ile siyer, Abdullah Taha İmamoğlu ile hadis, Ahmet Cantürk ile İslam düşüncesi, Veli Karataş ile İslam felsefesi tarihi, Vahdettin Işık ile çağdaş İslam düşüncesi, M. Fesih Kaya ile davet ve irşad ve Muhammed Öztabak ile psikoloji kürsüsü gibi çeşitli alanlarda taliplilere sunulmaktadır. Bir yıllık eğitim veren bu kürsülere kayıt için müracaat, eylül ayında bizzat katılımcı aday tarafından yapılır. Adayların 18-35 yaş aralığında olmaları gerekmektedir. Her bir kürsü için yeterli talep oluşması halinde dersler, kadın ve erkekler için ayrı ayrı planlanır. Dönem sonunda verimliliği artırma amacıyla sınavlar yapılır ve program nihayetinde katılımcılara sertifika verilir. Kürsü eğitimi içerisinde Haluk Nas ile Toplumsal Değişim Okuma Grubu, Reyyan Beyza Büyükgümüş ile Sosyoloji Okumaları ve Raif Nas ile Okur-Yazar Atölyesi programları da bulunmaktadır. Eğitim müfredatları ve kürsü dersleri hakkında daha detaylı bilgiye şuradan ulaşabilirsiniz.

Toplumsal değişimi farklı boyutlarıyla incelemeyi amaçlayan Toplumsal Değişim Enstitüsü’nde ise aile, din, eğitim, göç, kentleşme ve siyaset olmak üzere toplam altı başlık altında atölye çalışmaları yapılmaktadır. Yalnızca yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin katılabildiği bu atölyelere her yılın eylül ayında ön kayıt alınmakta ve mülakatlar sonucunda her bir atölye için 10 öğrenci seçilmektedir. Kabul edilen öğrencilere burs desteği de sağlanmaktadır. Bu atölyelerde dersler ekim ayında başlayıp mayıs ayına kadar sürmekte, nihayetinde de öğrencilerin kendi atölye başlıklarına uygun bir konu seçip bunu tebliğ haline getirerek sundukları bir öğrenci sempozyumu yapılmaktadır. Siyaset Atölyesi’nde Alev Erkilet, Aile Atölyesi’nde Mehmet Fatih Aysan, Din Atölyesi’nde Zübeyir Nişancı, Göç Atölyesi’nde Ahmet Koyuncu, Eğitim Atölyesi’nde Muhammet Öztabak ve Kent Atölyesi’nde Murat Şentürk eğitim vermektedir.

Kürsü derslerinin haricinde İLADEP (İlahiyat Destek Programı) ile İlahiyat okuyan (2. ve 3. Sınıf) öğrencilere destek amaçlı geliştirilmiş bir program sunulmaktadır. İLADEP’in amacı katılımcıların lisans eğitimine destek olmak ve öğrencileri lisansüstü eğitime hazırlamaktır. Programa ilahiyat dışında bir fakülteden öğrenci alınmamaktadır. Mülakatla seçilen öğrencilere destek programının yanında eğitimine katkı olarak burs verilmektedir ve programı yarıda bırakan öğrencinin bursu da kesilmektedir. Sene içerisinde önemli ilahiyatçıların ve önemli mekânların ziyaretleri yapılmaktadır. Ayrıca öğrencilere danışmanlık hizmeti de verilmektedir. Programın süresi 2 yıl olup daha sonraki yıllar yüksek lisansa dönük dersler yapılmaktadır. Dersler İMH’nın genel merkezi olan Bahariye Mevlevihanesi’nde ve Cumartesi günleri, gün boyu yapılmaktadır. Verilen derslerden bazıları: Arapça, tashih-i huruf, tefsir tarihi ve usulü, fıkıh tarihi ve usulü, hadis tarihi ve usulü, İslam düşüncesi (seçmeli), İslam tarihi (seçmeli), kelam (seçmeli) ve toplumsal değişim (seçmeli) dersidir.

İletişim Bilgileri

  • Adres: Bahariye Mevlevihanesi / Eyüp Merkez Mah. Silahtarağa cad. No:12 EYÜP / ISTANBUL
  • Tel: 0212 501 31 71
  • Fax: 0212 501 31 05
  • E-Posta: bilgi@imh.org.tr
  • Web Sitesi: http://ivem.org.tr/

 

*Yazı için Zeynep Rumeysa Yentur‘a teşekkür ederiz.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: