Şehir İslami İlimler öğrencisi Feyza Nur Turan Ürdün’ün renkli bir caddesine dair notlarını, Şeyma Gülseren Durmaz da hazırladığı görüntüleri bizlerle paylaştı.
Ürdün’de haftasonu tatili cuma ve cumartesi günleri yapılıyor. Haliyle şimdi şöyle bir soru gelecek; haftasonu tatillerinde ne yaptınız? Bizlerden alacağınız en popüler cevap “Rainbow Caddesi’nde vakit geçirdik” olur. Hatta neredeyse hiç çıkmadık Rainbow’dan. Neymiş bu Rainbow’un mahareti, sırrı, büyüsü? İlk defa sizden duyuyoruz diyebilirsiniz. O halde hemen başlayalım Rainbow Caddesi’ni anlatmaya ve Rainbow’da panayır havasında geçen cuma akşamlarını. Ürdün’de nargile -halkın deyimiyle şişa- kültürü çok yaygın ve özellikle bu yoğun cuma akşamları adım attığınız her yerde nargile kafeler ve hatta sokak ortasında nargile tüttüren ufak gruplar görmeniz ne yazık ki çok doğal. Rainbow Caddesi de işte bu manzaralarla dolu cuma akşamları.
İkindi namazı kılınıp yurttan çıkılır, aç gitmek önemli çünkü ya Fatatri’nin enfes böreklerinden yenilecektir ya da Souq Jara’daki lezzetli Ürdün atıştırmalıkları ile karın doyurulacaktır. Taksiden Rainbow Caddesi’nin girişinde iniyorsunuz, uzunca bir cadde burası. Gündüz vakti hiçbir hareketlilik yok ama cuma günleri akşam vakti yaklaştıkça etraf kalabalıklaşmaya, ışıklar yanmaya başlıyor. Caddenin en başından yürümeye başlıyorsunuz. Çarşı alanına ulaşmak asıl amaç. Yaklaşık on dakika kadar yürüdükten sonra sağ tarafınızda tam köşede Fatatri’yi görüyorsunuz. Zaten yaklaşmaya başladığınızda o nefis böreklerin kokusu burnunuza geliyor. Bu bahsettiğim börekler orta boyutta bir pizza kadar. Sipariş verdiğiniz anda hamur büyük bir ustalıkla havalara atılarak tutularak şov yaparcasına açılıyor. Geçip karşısına izleyin. 2-3 kişinin rahatça doyabileceği porsiyonda Fatatri börekleri. Ürdün’e giderseniz buraya mutlaka uğrayın. Neyse, yediğin içtiğin senin olsun, bize gördüklerini anlat denildiğini duyar gibiyim. O halde caddede gezinmeye devam edelim.
Tam olarak hatırlamasam da yine Fatatri’ye yakın, yol üzerinde Fanillah adında bir dükkan var. Tasarım tişörtler, defterler, telefon kapları vb. eşyalar satan bir dükkan. İçeriye girince her ürünü tek tek inceleme isteğinden kendinizi alıkoyamıyorsunuz. Tişört fiyatları cep yakıyordu ama hatıra olması açısından bir defter veya telefon kabı almak mümkün. Rainbow Caddesi’ndeki bir diğer yer ise Açık Hava Sineması. Programı takip eder ve erkenden gidip önlerden yer kaparsanız, güzel filmler izlemeniz mümkün. Bizim orada bulunduğumuz dönemde de böyle gösterimler olmuştu. Fakat biraz geç gittiğimizden dolayı ancak koca gövdeli bir ağacın arkasında yer bulduk ve yerimizi beğenmeyip film başlamadan çıkıp gittik.
Artık yol Souk Jara’ya varmıştır. Başta da dedim ya, tam bir panayır. Kapıda güvenlik var ve genellikle erkek turist gruplarını içeri almıyorlar. Elhamdülillah ki biz kızlar olarak hiçbir sorun yaşamadık bu konuda. Bu çarşı Amman Belediyesi desteği ile oluşturulmuş ve uzunca bir sokağa yayılmış halde. Cuma günleri hem turistler hem de Ürdünlüler için güzel bir etkinlik. Sadece cuma akşamları kurulan bu çarşı, Ürdün’de evinde bir şeyler üreten kadınlar, gençler ve erkekler için de bir iş fırsatı aynı zamanda. Peki ne mi var bu pazarda? Genel itibariyle el yapımı ürünler. Çantalar, tablolar, kıyafetler, lambalar, süs eşyaları, reçeller, takılar ve daha birçoğu. Çarşının kapısından girdikten sonra eğlenceli dakikalar da başlamış oluyor. İç kısımlardan müzik sesi de geliyor zaman zaman. Kalabalığın içinde insan nereye bakacağını şaşırıyor; kimi dinlese, ne tarafa gitse karar veremiyor ilk anda. Kapısından girer girmez tezgahlar başlıyor zaten. Ve sizi uzunca bir yolculuk bekliyor.. Türk olduğunuzu anlayan her satıcı anında başlıyor “Erdoğaaan, oo Türkiyyee, Hojgeldiniz, Nasılsın İyi misin?, Merhaba” gibi laflarla tezgahına çekme çabalarına. Çoğu zaman eğlenceli bir hale dönüşüyor bu söyledikleri, onlar çat pat bildikleri kelimeler ile Türkçe konuşmak istiyorlar, siz de bir yandan Arapça pratiği yapmak için bundan âlâ fırsat mı olur diyerek konuşmaya çalışıyorsunuz. Komik ama bir o kadar da tatlı bir sahne çıkıyor ortaya. Her tezgah atlanmadan geziliyor, ufak tefek hediyelikler alınıyor. Çarşının ortasındaki canlı müzik bir müddet durup dinleniyor, yola öyle devam ediliyor. Ve bir bakmışsınız çarşının sonuna gelinmiş. Sıra geldi en lezzetli kısma.
Souk Jara Atıştırmalık Alanı’na hepiniz hoşgeldiniz!
Bu kısımda da biraz yemelik şeylerden bahsedeceğim, lütfen haklar helal.. Sokağın sonundaki bu alana kısacık bir merdivenle iniliyor. Bu arada hemen belirteyim, Ürdün deyince aklına ilk ne geliyor derseniz eğer direk taze meyve suyu derim. Ama bu meyve suları sade portakal, elma, havuç veya nar suyu gibi değil. Değişik meyveler ve fevkaladenin fevkinde nimetler bunlar. İner inmez merdiven dibinde sizi bekleyen 2-3 çalışan, meyve sularından tadımlık sunuyorlar. Beğenirseniz sizi tezgahlarına yönlendiriyorlar. Mangodan ananasa, kavundan çileğe, limondan şeftaliye kadar çeşit çeşit meyve suları. Ayrıca ev yapımı kek, pasta, kurabiye, börekten karpuz dilimleri satan tezgahlara, kızarmış spiral patatesten waffle tezgahlarına kadar çeşit çeşit atıştırmalıkların ortasına düşüveriyorsunuz. Doyasıya tadını çıkarmanız şiddetle tavsiye edilir. Qasıd’da geçen yoğun bir haftadan sonra Souk Jara kadar kafa dağıtılabilecek pek az yer var Amman’da.
O kadar yol yüründü, gezildi, çam sakızı çoban armağanı şeyler alındı, yeme içme faslı da gerçekleştirildi. Artık yurtlara dönme vakti gelmiştir. Çarşıdan geldiğimiz gibi dönüyor, Rainbow Caddesi’ni tekrar geçiyor ve yurda gitmek üzere taksiye biniyoruz. Velhasıl-ı kelam, farklı bir coğrafyada farklı bir kültürün tadını çıkarmaya çalıştık ve birçok anı biriktirdik. Rainbow Caddesi ve Souk Jara da bu güzel anılardan sadece birkaçı.. Panayır havasında, tam bir haftasonu gezmesi tadında, eğlenceli, tatlı, Türk olduğunuz için size daha bir önem veren insanlardan alışveriş yaptığınız muazzam ötesi bir fuar alanı, renkli bir cadde. Nasip olur da yolu düşenler için ne diyeceğim belli. Rainbow Caddesi’ne gidin, ama özellikle cuma gününü seçin gitmek için 🙂
Şeyma Gülseren’in caddeye dair hazırladığı videoyu da seyretmeyi unutmayın. Selametle…
Adı gibi rengarenk bir cadde: Rainbow Caddesi / Amman from Şehir İsif on Vimeo.
Çok güzel anlatmışsınız ellerinize, emeğinize sağlık. Çok merak ettiğimiz bir şehir. hele yemeklerini deli gibi merak ediyoruz. iki gezgin aşığın da dediği gibi; Gezin, gezin, dönün.
BeğenLiked by 1 kişi